Hardhout drogen of juist niet?

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Zakelijk

Dat hardhout altijd gedroogd moet worden voor gebruik, is een misverstand. Hoewel voor de meeste toepassingen het hout echt goed droog moet zijn, is dat niet voor álle toepassingen. Bovendien is de droogtijd per toepassing verschillend. Maar waar kun je nu vers hout voor gebruiken, en voor welke toepassing moet het echt droog zijn?

Vers hout: de voordelen

Voor het maken van een schaal van hout kan het voordeliger zijn om vers hout te gebruiken. Dit snijdt gemakkelijker, waardoor je langer van je guts of beitel doet. Die wordt immers niet snel bot op het sappige hout. Daarnaast is vers hout vaak goedkoper, makkelijker bereikbaar en flexibeler. Met makkelijk bereikbaar bedoelen we dat het snel voorhanden is. Elke gekapte boom is direct geschikt. Omdat vers hout snel vervormd, krijg je nooit honderd procent dezelfde schaal. Dat maakt dat een houten schaal van vers hout handwerk is en elk exemplaar uniek. Het werkende hout kan echter niet op deze manier gebruikt worden voor een kozijn. Dat die vervormd, daar zit je zeker niet op te wachten!

Voor in de haard: goed gedroogd

Vers hout is eenvoudig verkrijgbaar en vaak snel voorhanden. Maar om hout te verbranden is toch echt droog hout nodig. Als het hout nog te vochtig is, geeft het een aanslag op de pijp, waardoor bijvoorbeeld het risico op een schoorsteenbrand vergroot wordt. Daarnaast moet het hout schoon zijn en niet gelakt of geverfd. Hout dat geschikt is voor de openhaard moet soms wel twee jaar drogen. Het is daarbij van belang dat je het hout in kleine stukken klieft. Dit omdat het dan sneller droogt, maar ook omdat de blokken dan beter te hanteren zijn. Ook kan het hout buiten gedroogd worden, op droge ondergrond en afgedekt. Alle houtsoorten zijn geschikt voor verbranding, als het maar droog genoeg is.

In en om het huis: de nadelen van nat hout

Gebruik je hout dat niet droog genoeg is in en om het huis, dan krijg je te maken met vervorming en krimping. Hout scheurt of gaat helemaal uit vorm, onder invloed van de omgevingstemperatuur. Je snapt dus zelf wel dat je daar niet op zit te wachten, als je een mooie strakke tafel hebt en de verwarming gaat hoger. Wel is het zo dat een kozijn een andere droogtegraad behoeft dan hout dat gebruikt wordt in de meubelindustrie. Wil je zeker weten dat je het hout goed droogt, ga het dan na bij een professional. Hardhout drogen een vak apart, daar kun je maar beter kaas van gegeten hebben.

Het droogproces

Hardhout drogen doe je met een speciale methode. Zo moet het al op een specifieke manier opgestapeld worden, zodat de luchtstromen er goed vat op kunnen krijgen. De droogte van het hout heeft niks te maken met regen. Ook in de buitenlucht kun je prima hout laten drogen. Maar laat je het door een professional in een droogkamer doen, dan gebeurt het gecontroleerd. En dat is zeker wat waard. Een droogmeester weet precies wanneer jouw hout droog genoeg is voor de toepassing die je voor ogen hebt. Bovendien gaat het droogproces computergestuurd. Je kunt een droogkamer vergelijken met een sauna, maar dan net even anders. Hout droogt in een droogkamer sneller dan in de buitenlucht, dus dat is al een groot voordeel. Verder kun je je hout best aan een droogmeesters toevertrouwen. Hij heeft er verstand van!