Zelf pasta maken

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Overig

Zelfgemaakte pastaZin om je uit te sloven in de keuken? Maak zelf pasta! Na de broodbakmachine en de ijsmachine is nu de pastamachine erg populair. En niet voor niets! Zelfgemaakte pasta is helemaal niet zo bewerkelijk als het lijkt en wel super lekker. En het is ook nog eens leuk om te doen. Met die matige (om niet te zeggen slechte) zomer die we tot nu toe hebben kun je het Italiaanse zonnetje zo een beetje in huis halen!

Hoe doe je het?

PastameelIngediënten voor 4 personen: 400 gram grano duro meel 4 eieren (middelgroot tot groot, zo vers mogelijk) wat extra meel om te bestrooien
  Maak op een vlakke en schone ondergrond een hoopje van het meel. In het midden maak je een kuil die breed genoeg is om alle eieren er in te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil en klop ze met je vingers of een vork los. Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Kijk uit dat je de wand niet kapot maakt. Blijf net zolang kloppen totdat het ei en het meel mengsel stroperig is. Meng de rest van het meel met je handen verder. Kneed het deeg goed door. Dit kneedproces kost wel een minuut of 10 voordat het deeg soepel en egaal is. Als je er met je duim in drukt en het terugveert is het klaar. Als het deeg te nat blijft doe je er nog wat meel bij. Is het te droog, dan kun je er wat water bij doen. Als het deeg klaar is bestrooi je het met wat bloem en wikkel je het in huishoudfolie of een plastic zak om het even te laten rusten.  Als je het deeg binnen een half uur gaat gebruiken hoef je het niet in de koelkast te leggen. Het deeg snijd je vervolgens in stukken die je een voor een uitrolt met een deegroller. Misschien kun je het deeg zo fijn uitrollen dat je ze meteen door de spaghetti, of tagliatellisnijder kunt doen. Zo niet, dan kun je de dikkere plakken eerst door het achterste snijstuk van de pastamachine draaien. Afhankelijk van hoe dik de plak is begin je bijvoorbeeld op de grootste stand (meestal 9) en eindig je wanneer je plak op stand 2 of 1 nog mooi door de machine heen glijdt. Daarna kun je de pasta door de spaghetti- of tagliatellisnijder halen. Heb je je pasta klaar, laat het dan drogen op een speciaal daarvoor bedoeld droogrek. Ga je de pasta koken, houd er dan rekening mee dat het veel sneller klaar is dan harde pasta. Na een minuut of 4 is je zelfgemaakte pasta klaar om te eten!

Wat heb je er voor nodig?

pastamachineDat is een beetje afhankelijk van of je van plan bent om vaker zelf pasta te maken, of dat het bij een paar keer per jaar blijft. Een deegroller is echt een must. Een pastamachine maakt het proces zoveel makkelijker dat het aan te raden is om dat in ieder geval ook aan te schaffen. Een pastadroger is daarnaast erg handig, vooral als je weinig ruimte hebt om je pasta liggend te laten drogen. 
Verder zijn er allerlei dingen die het zelf pasta nog wat makkelijker maken, zoals een ravioli-stempel, een keukenmachine om het kneedproces te verkorten (gebruik het snijmes en niet het deeg-asseccoire!) of nog handiger, een broodbakmachine om het hele kneed- en rustproces voor je te laten doen.
Zelf gebruik ik mijn deegstand op de broodbakmachine, maar haal ik het deeg na het kneden en 10 minuten rusten eruit (de machine stopt zelf pas na anderhalf uur, omdat de deegstand bedoeld is voor brooddeeg en dat moet erg lang gisten). Tenslotte is een pasta-receptenboek erg handig, al kun je online ook het een en ander vinden, het is toch handig om zo’n boek bij de hand te hebben.