T-shirts bedrukken met Transferpapier

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Overig

T-shirts bedrukken met transferpapierEen gevalletje ‘ken je ze nog?’, de zwarte carbonblaadjes tussen het printpapier. Het zorgde ervoor dat je tekst (of in mijn geval de tekening) doorgedrukt werd op het volgende blaadje. Je kreeg er ook van die heerlijk vieze vingers van. Tegenwoordig hebben we kopieerapparaten en is carbonpapier een stuk minder hard nodig. Maar je kunt er ook hele andere dingen mee doen!

Transferpapier

Sinds de jaren ’80 is er heel wat veranderd en zo ook wat betreft carbonpapier. Tegenwoordig is het carbonless-papier, wat vooral bekend staat onder de naam transferpapier. Je krijgt er geen vieze vinger smeer van en het is ook niet meer zwart van kleur. Je zou denken dat het in deze tijd niet meer nodig is, want er bestaan kopieerapparaten om op een veel nettere manier kopietjes te hebben. Toch kan het handig zijn om zelfkopiërend papier in je printer te gebruiken als je grote hoeveelheden gekopieerd moet hebben. Met het transferpapier van nu is de kopie sowieso een stuk mooier en duidelijker dan met het carbon-papier van vroeger. Daarnaast wordt transferpapier voor creatieve doeleinden gebruikt, waarover hieronder meer.

Kleding bedrukken m.b.v. transferpapier

Met transferpapier kun je heel gemakkelijk een afbeelding op een t-shirt o.i.d. drukken. Het enige dat je er voor nodig hebt is een strijkbout, een strijkplank, een t-shirt (bij voorkeur effen wit of een andere lichte kleur), transferpapier, bakpapier en een printer. Hoe je te werk gaat:
  • Print de afbeelding van je smaak uit.
  • Laat een strijkbout heet worden.
  • Leg je shirt op de strijkplank en leg een stukje bakpapier aan de binnenkant van je shirt.
  • Strijk over je shirt om het heet te laten worden.
  • Knip de afbeelding uit en legt hem met de bedrukte kant op je shirt.
  • Leg er een laagje bakpapier overheen en strijkt vervolgens de afbeelding op je shirt.
  • Haal het bakpapier weg en (als het transferpapier redelijk af is gekoeld) ook het transferpapier voorzichtig los.
  • Leg weer een stukje bakpapier op de afbeelding en strijk er nog eens een seconde of 10 overheen. Op deze manier zorg je dat de afbeelding goed en netjes vast blijft zitten.
Succes!