Slapeloosheid zorgt voor lichamelijke en psychische klachten

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Overig

slapeloosheidChronische slapeloosheid kan zeer nadelige gevolgen hebben voor het welzijn van de mens. Zowel lichamelijke als psychische klachten kunnen de kop op steken, waarbij het functioneren in geding komt. Ayurveda zorgt ervoor dat de ontstane onevenwichtigheid opgeheven wordt en de patiënt zich snel beter voelt.

Ziektebeelden die te maken hebben met de psyche

Ayurveda is een Indiasche geneeswijze, gebaseerd op de totale gezondheid van de mens, lichaam én geest. De balans in het lichaam moet worden hersteld, om weer goed te kunnen functioneren. Slapeloosheid is een aandoening die prima te behandelen is door Ayurveda. Door de ontstane onevenwichtigheid in de dosha’s (fout) moet worden onderkend en behandeld. Omdat de geestelijke gesteldheid van de patient ook wordt beoordeeld, zijn ziektebeelden die te maken hebben met het psyche zeer geschikt voor behandeling. Slapeloosheid is een van die aandoeningen, daarnaast kun je denken aan depressies en nervositeit.

Chronisch niet slapen

Slapeloosheid is een slaapstoornis, die onder te verdelen is in drie vormen: niet in slaap vallen, tijdens de nacht wakker liggen of te vroeg wakker worden ’s morgens. Als een mens langdurig met slapeloosheid geconfronteerd wordt, wordt het een chronische aandoening. Dit betekent dat het niet genoeg slapen een probleem vormt voor het welbehagen. Omdat slapeloosheid zorgt voor niet genoeg rust in het lichaam, ontstaan zowel psychische als lichamelijke storingen. Omdat een mens ook denkt dat het een bepaald aantal uren slaap nodig heeft, kan wakker liggen psychisch werken: als je met gevoel hebt dat je móet slapen, zal in slaap vallen nog moeilijker worden. Stress en hinder van geluid of licht kunnen natuurlijk ook van invloed zijn op het wel of niet goed slapen. Ayurveda kan met verschillende behandelwijzen een positief effect hebben op de slapeloosheid: zowel kruidendranken als massages worden toegepast.

Verschillende therapieën

Met massage probeert Ayurveda de elementen die uit balans zijn weer te herstellen of ervoor te zorgen dat de balans die er is ook blijft. Door middel van de massage worden zowel lichaam als geest in totale ontspanning gebracht. Omdat ook de stofwisseling geactiveerd wordt, verlaten afvalstoffen het lichaam sneller, waardoor het lichaam sneller weer in balans is. Oliën met therapeutische kruiden helpen tijdens de massages. Ook Pancha Karma, een behandelingsmethode, is erop gericht de afvalstoffen het lichaam te laten verlaten. Kruiden en oliën helpen bij deze methode en door middel van dieetadviezen wordt het proces versneld. Marma therapie is een behandeling waarbij drukpunten in het zenuwstelsel geactiveerd en gereguleerd worden, waarbij evenwicht in de vitale energie hersteld wordt. Een Ayurvedische geneesheer zal een individueel begeleidingsprogramma opstellen, waarmee de patiënt het meest gebaat is. Door een andere denk- en handelswijze worden eetgewoontes hersteld waardoor slapeloosheid snel verleden tijd is.