Meranerland: voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Overig

Meranerland in het Italiaanse Zuid-Tirol is een zeer geschikt vakantiegebied voor de liefhebber van geschiedenis en cultuur. Veel kerken, kastelen en burchten prijken in het gebied. Een daarvan is Kasteel Tirol, een karakteristiek bouwwerk dat het bezoeken waard is.

Kasteel Tirol: fresco’s en Romaanse portalen

Frühlingsblick auf Schloss Tirol: Die Zeit der Apfelblüte ist von besonderer Bedeutung für das Etschtal. Kasteel Tirol steekt uit boven stad Meran/Merano. Het kasteel stamt uit de tijd dat de graven van Vinschgau rond 1200 zichzelf de graven van Tirol gingen noemen. Poorttorens en stadsmuren werden gebouwd. Van de torens zijn er drie overgebleven, oorspronkelijk waren het er vier. Binnen in het kasteel zijn prachtig versierde Romaanse portalen te vinden. De burchtkapel is voorzien van fresco’s (muurtekeningen). In het kasteel is ook het Südtiroler Landesmuseum voor cultuur en geschiedenis te vinden. Naast de geschiedenis van Tirol toont dit museum wisselende (kunst)tentoonstellingen. De archeologische vondsten uit de omgeving horen tot de vaste tentoonstellingen in kasteel Tirol. De sporen van de mens tot in de zevende eeuw voor Christus zijn in het museum te vinden. Het ontstaan van het kasteel wordt belicht met een computersimulatie. Verschillende bouwfasen worden met deze simulatie over elkaar heen gelegd, wat een bijzonder effect geeft.

Kerkgeschiedenis van tien eeuwen

Natuurlijk is Kasteel Tirol niet de enige bezienswaardigheid in het Meranerland. Tal van andere landhuizen, burchten en sloten uit de Middeleeuwse tijd zijn nog te bezichtigen. Zo heb je Landesfürstliche Burg, een met klimop begroeide burcht en kasteel Lebenberg, een van het meest gefotografeerde gebouw uit de omtrek. Ook in de omgeving van Lana is genoeg cultureels te zien. Het dorp ligt tussen de appelbomen en wijngaarden én er zijn maar liefst veertig kloosters, kerken en kapellen gevestigd uit tien eeuwen. Je vindt hier sacrale bouwwerken, middeleeuwse pronkkastelen en vestingen.

Op de fiets langs cultuur en geschiedenis

Natuurlijk kun je een fietstocht maken langs alle bezienswaardigheden. Het Meranerland heeft een groot netwerk van fietsroutes en een aantal van deze routes gaan specifiek langs de vele culturele gebouwen. Uiteraard zie je naast cultuur en geschiedenis ook nog een heleboel mooie natuur op, die je vanaf je fiets kunt bekijken, maar afstappen en bewust genieten kan natuurlijk ook. Wist je dat in deze omgeving maar liefst vierhonderd verschillende vogels vertoeven? Fietsen kan natuurlijk op je eigen, meegebrachte fiets maar een fiets huren kan ook op verschillende plaatsen. Ook voor de echte mountainbiker zijn diverse uitdagende routes in deze omgeving uitgezet.

Met de stoeltjeslift naar boven

. Kasteel Tirol is te vinden in Dorf Tirol, een dorp dat indrukwekkend boven de wijnhellingen van Meran/Merano uitsteekt. Vanuit Meran kun je met een stoeltjeslift naar boven. Eenmaal boven, dan kun je bijvoorbeeld een mooie wandeling maken door het gebied. In dit dorp begint natuurpark Gruppa di Tesso/ Texelgruppe. In dit natuurpark zijn bergen, dalen, uitzichten en berghutten. Zowel je indrukken worden gevoed, alsook de innerlijke mens. Bezoek tijdens een van je wandelingen de kerk St. Peter of ga voor de roofvogelshow nabij kasteel Tirol. Meranerland biedt bijzonder veel voor de toerist. Je hoeft je hier dan ook geen dag te vervelen.