Kinderopvangtoeslag, hoe zit dat?

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Overig

sun-451441_640Als je gebruik maakt van kinderopvang, zou het kunnen dat je toeslag krijgt van de belastingdienst. Of je in aanmerking komt en, zo ja, hoeveel toeslag je krijgt, is afhankelijk van een aantal factoren.

Belangrijke factoren

Voor het bepalen van de kinderopvangtoeslag zal de belastingdienst kijken naar een aantal factoren. Ten eerste wat je inkomen van jou en je toeslagpartner is. Daarnaast kijken ze naar je situatie, of jij en je toeslagpartner werken of een traject naar werk volgen, studeert of een inburgeringscursus doet.

Vervolgens wordt gekeken naar hoeveel kinderen je naar de kinderopvang brengt en naar het aantal uren waarvoor je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Per kind kun je per maand een maximum aantal uur kinderopvangtoeslag krijgen. Ook is er een maximum voor het uurtarief.

Om direct uit te betalen moet aan voorwaarden worden voldaan

Als je meerdere kinderen naar de kinderopvang brengt, bepaalt de belastingdienst welk kind het eerste kind is. Dit is niet de oudst-geborene, maar het kind dat het meeste uren per week naar de kinderopvang gaat of het kind met de hoogste opvangkosten. De toeslag wordt op je eigen rekening gestort of direct uitbetaald naar de kinderopvang.

Dit kan alleen als de instelling een overeenkomst heeft met de belastingdienst, als de kinderopvang in Nederland gevestigd is en als met de kinderopvang afgesproken is dat de toeslag naar hen wordt overgemaakt. Als aan alle voorwaarden voldaan wordt, kan dit doorgegeven worden aan de belastingdienst. Voor het doorgeven van veranderingen ben je zelf verantwoordelijk.

Wat als je stopt met werken of zelfstandig ondernemer bent?

De vier situaties die in de eerste alinea geschetst zijn, hebben elk hun eigen voorwaarden. De belangrijkste op een rij:

Als je werkt
  • kun je alleen toeslag krijgen voor de uren die je daadwerkelijk werkt. De belastingdienst gaat dan uit van de ouder die per jaar het minst aantal uur werkt. Uiteraard wordt wel rekening gehouden met pauzes die verplicht zijn en met de reistijd voor woon-werkverkeer.

  • zijn er verschillende regels voor mensen die in loondienst werken, die zelfstandig ondernemer zijn, die wisselende uren werken of die stoppen met werken. Als je een traject naar werk volgt, studeert of een inburgeringscursus doet.

  • kun je alleen toeslag krijgen voor het aantal uur dat je daadwerkelijk het traject, de opleiding of de verplichte inburgeringscursus volgt. Bij de inburgeringscursus geldt nog extra dat de cursus gevolgd moet worden bij een gecertificeerde instelling.

  • zijn er verschillende regels voor mensen die daarnaast wel of niet werken of voor mensen van wie de toeslagpartner werkt. Ook zijn er voorwaarden zodra het traject, de opleiding of cursus stopt.