Hout duurzaam laten drogen: laat het voor je doen

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Overig

Voor je hout kunt toepassen moet het goed droog zijn. Dat is een natuurlijk proces, waarmee je vaak enige tijd geduld moet hebben. Voor hout goed droog is, ben je zonder inmenging soms jaren verder. Maar wat nu als dat proces veel sneller kan? En wat nu als het drogen van het hout ook nog eens duurzaam kan? We leggen het voor je uit.

Hout werkt, altijd

Natuurlijk weten we waar hout allemaal toegepast wordt. Hout is met ons leven verweven. Onze meubels zijn van hout en in de bouw wordt heel veel hout gebruikt, bijvoorbeeld voor betimmering. Ook in de scheepsbouw en in de tuin is hout niet weg te denken. Voor al deze toepassingen heb je droog hout nodig. Dit komt omdat nat hout werkt. Dit wil zeggen dat het sterk krimpt of juist uitzet. Hout werkt altijd, ook als het heel goed gedroogd is. Het kan daarom heel goed dat jouw meubelen bijvoorbeeld toch een lichte kier krijgen. Om dit tot een minimum te beperken wordt het hout zo goed als mogelijk gedroogd. Overigens is het zo dat voor de diverse toepassingen een divers droogtepercentage geschikt is. Hout dat voor een kozijn gebruikt wordt kan namelijk met een ander vochtgehalte verwerkt worden dan hout dat voor een meubelstuk gebruikt wordt. Voordeel van gespecialiseerde droogkamers is dat de droogmeesters precies weten wat ze doen. Vertel ze daarom altijd wat de toepassing is van het hout dat je laat drogen.

Duurzaam proces

Sommige houtdrogerijen zijn voorzien van een biomassacentrale. Het voordeel hiervan is dat de houtdrogerij met dit systeem op temperatuur gehouden wordt. Bovendien worden afvalstoffen verbrand die bij houtbewerkingsbedrijven nu eenmaal vrijkomen. De hitte die je krijgt bij deze verbranding wordt gebruikt om het hout in de houtdrogerij te drogen. Deze dubbele functie is al een duurzaam proces. Omdat de oven toch bezig is met het verbranden van afval, is het echt goed nieuws dat deze warmte hergebruikt wordt.

Geen tijd, geen opslagruimte

Zelf hout drogen kan in zogenaamde droogschuren. Hierin krijgt de buitenlucht de kans om het hout droog te blazen. Zoals gezegd kan dit proces heel langdradig zijn. Sommige houtsoorten hebben echt jaren nodig om te drogen. Veel mensen hebben niet de tijd hierop te wachten, maar ook simpelweg de opslagruimte niet. Een houtdrogerij heeft vaak meerdere droogkamers. Deze zijn computergestuurd en kunnen zo’n 1.200 kubieke meter hout tegelijkertijd droog maken. Het computersysteem is dermate geautomatiseerd dat het hele droogproces heel nauwkeurig in de gaten gehouden kan worden. Denkt u erover om het hout door een houtdrogerij te laten drogen? Neem dan contact op, vaak kan hout dat ’s morgens aangemeld is, ’s middags al in de droogkamers liggen.

Droogmeesters leveren vakwerk

De medewerkers van de houtdrogerijen zijn gespecialiseerd. Bovendien hebben zij ervaring en hebben zij liefde voor hout. Een goede droogmeester heeft met alleen zijn zintuigen al veel informatie over het hout beschikbaar. Ze zijn meesters in het ruiken van het hout en kunnen voelen hoe het hout ervoor staat. Door kun kundige oog en uiteraard de geautomatiseerde droogovens is het gedroogde hout binnen korte tijd beschikbaar voor verwerking. Wil je meer weten over de droogovens? Ga dan eens op bezoek bij een gespecialiseerd bedrijf. Je zult ervaren dat de droogmeesters vakwerk afleveren!