Hout drogen: ook in de lente kunstmatig voor het beste resultaat!

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Overig

Hout drogen   Van de vier seizoenen is lente degene waar de meeste mensen reikhalzend naar uitkijken. Het weer wordt beter, het zonnetje lokt ons naar buiten en de terrasjes worden afgestoft. Prima weer om hout te drogen, denk je wellicht. Deels is dat natuurlijk zo, aan de andere kant… Hout drogen gebeurt op een betrouwbare manier als je het gecontroleerd doet. 

Tijd, veel tijd

Hout dat niet goed gedroogd wordt, gaat krimpen of trekken. In de vrije natuur hout drogen maakt dat je veel tijd nodig hebt. Het is dus zeker niet zo dat het hout aan de lente genoeg heeft om te drogen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je voor elke centimeter dat hout dik is, je een jaar moet rekenen. Dit geeft wel aan dat het seizoen of de tijd van het jaar er niet toe doet. Voor hout klaar is voor bewerking, moet het helemaal droog zijn. Hoe droog, is afhankelijk van de toepassing.

Gebruiksklaar hout

Gebruik je hout in de woning, dan moet het goed droog zijn. Toepassingen waar je hierbij aan moet denken zijn kozijnen, deuren en vloeren. Alleen goed gedroogd hout is gebruiksklaar. Gebruik je hout voor gebintbalken, dan is drogen niet echt nodig. Dit komt omdat hout in de breedte werkt en nauwelijks in de lengte. Voor een gebint is het dus niet zo belangrijk, dat vervormt niet snel. Voor een timmerman of meubelmaker is het noodzakelijk goed te weten hoe droog het hout is. Geconditioneerd drogen vertelt je dat precies.

Schoon en onbeschadigd

Een ander voordeel van kunstmatig drogen is dat het hout schoon blijft. Hout dat in een droogschuur of opgestapeld in de vrije natuur ligt, komt in aanraking met weersinvloeden. Vooral de planken die bovenop liggen zijn kwetsbaar. Hout dat in de volle zon gedroogd wordt, is vaak te droog. Droogtescheurtjes maken het hout kwetsbaar en beschadigen het. Nu waren er al speciale droogschuren, waarin hout exact goed gestapeld bewaard werd. Een speciale computergestuurde droogkamer is daar weer de opvolger van.

Gespoeld hout droogt sneller

In een droogkamer wordt het hout eerst goed in kaart gebracht voor het gedroogd wordt. Welke houtsoort is het, hoe groot zijn de planken en is het hout gewaterd? Dit laatste is het spoelen van het hout, waarbij voedingssappen verwijderd worden. Hout dat gespoeld is rot minder snel, maar droogt ook sneller. Van nature bevat hout vocht. Tijdens het droogproces wordt dit afgevoerd. Omdat dit proces computergestuurd gaat, is gemakkelijk bij te houden hoe droog het hout al is. Elke houtsoort kan gedroogd worden, van eiken tot merbau en van red cedar tot grenen.

Uit logeren

Of het hout dat u gedroogd wil hebben snel klaar is, is ook afhankelijk van de capaciteit. Als er beschikbare ruimte is, kan het hout direct gebracht worden. Een droogkamer heeft meestal droogmeesters in dienst. Dit zijn echte specialisten, die alles over hout weten. Een droogmeester maakt een inschatting van de tijd die het hout dat gebracht wordt nodig heeft. Er wordt een inschatting gemaakt, waar je wat mee kan. Vervolgens wordt het hout nauwlettend in de gaten gehouden. Is het hout bijna droog, dan wordt de eigenaar van het hout geïnformeerd. Zo kan deze het transport inplannen om het hout weer op te halen. In feite gaat het hout even uit logeren, waarna het gebruiksklaar terugkomt.

Krimpen en vervormen

Zou je het hout niet goed drogen, dan kan het nogal wat ‘klachten’ krijgen. Zo kan het hout zoals gezegd trekken of krimpen. Door ongelijke krimp trekt het hout krom, waardoor het vervormt. Ook droog hout heeft nog een mate van krimping, binnen de marges. Een gevolg van te veel krimpen is scheuren. Goed drogen voorkomt dit, maar goed zagen is ook van onschatbare waarde. Goed droog hout is hout waar je wat mee kan. En zelfs in de lente doe je dat bij voorkeur kunstmatig.