Hardhout Laten Drogen? Dit is de Correcte Manier!

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Overig

Al het hout dat nodig is voor toepassingen zowel binnenshuis of buitenshuis moet correct gedroogd worden. Hardhout laten drogen is essentieel. Hout dat niet goed gedroogd is blijft immers niet goed in vorm. Maar wat gebeurt er eigenlijk met hout dat niet correct gedroogd is? En hoe droog je nu eigenlijk correct?

Hout werkt

Hout is constant in beweging. Tenminste, zo lijkt het. Door veranderingen in de luchtvochtigheid krimpt het of zet het uit. Is het weer te droog, dan scheurt het hout. De veranderingen in het weer zijn daarom belangrijk, vooral de extremen. Vooral als hout dagelijks blootgesteld wordt aan de weersinvloeden. Ook binnenshuis kan hout ‘alle kanten op’, als het te droog is in de woning, bijvoorbeeld door de centrale verwarming, dan is dat niet zo goed voor de houten vloer. Gelukkig zijn er wel remedies tegen. Zo kun je met een hygrometer de luchtvochtigheid in de gaten houden en bijvoorbeeld bakjes water neerzetten als het te droog is.

Natuurproduct

Krimpen en uitzetten is niet helemaal te voorkomen. Hout scheurt ook van nature. Het is een natuurproduct en de meeste natuurproducten zijn nu eenmaal niet helemaal te sturen. Als hout net gekapt is, bevat het veel vocht van zichzelf. Wist je dat een net gekapte boomstronk voor de helft uit water bestaat? Dit moet sowieso eerst goed drogen, voor je het ook maar ergens voor kunt gebruiken. Afhankelijk van de toepassing, is een bepaalde mate van drogen nodig. Je kunt je voorstellen dat dat voor een tafel in de woonkamer anders is dan voor een raamkozijn. En brandhout is weer wat anders.

Oplatten

Hout kun je laten drogen, maar je kunt het ook prima zelf doen. Hout wat je zelf wilt drogen, moet je oplatten. Dit is een speciale manier van opstapelen, waarbij rekening gehouden wordt met lucht dat tussen de latten door moet kunnen. Door de luchtstroming wordt hout goed droog. Liggen de latten te veel op elkaar, dan worden ze minder goed droog. Het hout mag ook niet opgesloten worden. Het liefst ligt het daarom in een tochtige schuur. Oplatten is op zich niet zo moeilijk, je moet alleen weten hoe je het aan moet pakken. En je moet geduld hebben. Hout dat door jezelf opgelat wordt, moet soms jaren drogen. Heb je minder tijd? Denk dan eens na over professioneel laten drogen.

De droogkamer

Er zijn speciale bedrijven die zich hebben toegelegd op het drogen van hout. Zij hebben daarvoor droogkamers. Dit zijn kamers die je kunt vergelijken met een sauna. Door de luchtvochtigheid die er heerst, kan het hout optimaal drogen. Vooral omdat er in die speciale kamers ook een ventilator aanwezig is, die zorgt voor de juiste luchtstromen. De mensen die met het hout in de droogkamers werken, weten precies wat ze doen. Niet alleen is het hout sneller droog, ook weet je zeker dat het professioneel en zorgvuldig gebeurt. Voor elke houtsoort hebben ze in een droogkamer een speciaal procedé.

Zorgvuldig gedroogd

Hout dat zorgvuldig gedroogd is, is geschikt voor gebruik. En met dat gebruik kun je alle kanten op. Hout is namelijk een multifunctioneel product. Het wordt gebruikt bij de bouw van huizen, bij de vervaardiging van meubels, maar ook veelvuldig in de tuin. Wat dacht je van de houten schuurtjes, de schuttingen en de meubelen van hout. Ook is hout zeer geschikt voor hele andere toepassingen. Tennisrackets bijvoorbeeld of snaarinstrumenten. Wat je ook van hout maakt, het moet eerst op een correcte manier gedroogd worden. Anders is het houten product geen lang leven beschoren.