Gezelschapsspellen anno nu

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Overig

De tijd van met zijn allen rond de tafel ganzenborden lijkt voorbij. Maar niets is minder waar: ook online kunnen zijn spellen te vinden die met meerdere spelers tegelijk gespeeld kunnen worden: online multiplayer games. Gezelschapsspellen van vroeger, maar dan anders.

ganzenbordMens, erger je niet!

Altijd al tante Jannie willen plagen door haar constant het mens-erger-je-nietspeelbord af te gooien, maar geen zin in tante Jannie op de koffie: nodig haar uit voor de online-variant. Het is net als het bordspel: je hebt vier pionnen van dezelfde kleur en na een rondje over het speelbord kom je ‘thuis’. Mits je er dus niet door een tegenstander af gegooid wordt. De muis fungeert als dobbelsteen. En nu nog twee mensen vinden die ook tante Jannie willen plagen!

Bingo!

Het spel Bingo heeft toch wel een oubollig imago: oude dames verzamelen zich in het zaaltje van het bejaardentehuis en zitten met pen en borreltje in de hand de getallen weg te strepen op de bingokaart, hopend om als eerste op te kunnen springen met bingo. Mits hun gestel dat toelaat, uiteraard. Stiekem is het spelletje best leuk, mazzel dus dat je het gewoon online kan spelen, zonder voor aap te zitten. Besturing is eenvoudig met de muis. Nu maar hopen dat jij als eerste op de bingoknop kan drukken!

Rummycub

Dat oude spellen eigenlijk geweldig zijn om te spelen, bewijst Rummycub. Uiteraard is ook hiervan een online variant beschikbaar. Wie als eerste al zijn stenen op tafel neerlegt, is de winnaar. Hoewel je online uiteraard geen tafel hebt, maar een scherm. Besturing is met de muis. In plaats van naar oma toegaan voor een potje Rummycub, splitsen kleinkinderen hun oma een online account in de maag, kunnen ze toch zo af een toe samen een potje doen.

PimPamPet

Een vraag- en antwoordspel voor het hele gezin, maar wie heeft er geen ruzie gehad over naar welke letter het pijltje nu wijst! Die ruzie is verleden tijd, de computer bepaalt het gewoon voor je. Ook het zoekraken van de kaartjes met vragen behoort tot het verleden net als het manipuleren van de volgorde. Het is alleen wel handig als je een beetje snel kunt typen, komt je typediploma ook nog weer eens van pas!

Kaartspellen

Hét kaartspel onder de kaartspellen is toch wel klaverjassen. Het nadeel is, dat je niet altijd met vier mensen bent. Online dus wel. Zodra er vier mensen aangemeld zijn, kan het spel van start gaan. Klaverjassen is overigens niet het enige kaartspel dat in een online multiplayer game variant beschikbaar is: hartenjagen, pokeren, patience en eenendertigen en vast nog wel meer populaire kaartspellen.