Spelen en avonturen beleven op de buitenschoolse opvang

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in Op locatie

Niets moet, alles mag

Spelen-en-avonturen-beleven-op-de-buitenschoolse-opvang 
In een tijd waarin heel veel moet, is het een verademing eens iets te doen dat mag. Vooral voor kinderen, die ieder een eigen agenda lijken te hebben, is het nodig gas terug te nemen. Voor werkende ouders wel eens wrang, naar de kinderopvang gaan, moet namelijk vaak ook. Fijn dat de buitenschoolse opvang bol staat van dingen die je mág doen.

Spelen met de hoofdletter S

Spelen en avonturen beleven, ieder kind zou er mee groot gebracht moeten worden. Spelen staat immers ook gelijk aan leren. De televisie en de computer uit, spelen zoals spelen hoort te zijn. Veel kinderopvangcentra geloven in deze strategie. Af en toe een leuke film kijken mag, maar verder worden elektrische apparaten verbannen. Kinderen die graag aan sport en spel doen komen aan bod, maar ook de kinderen die liever iets met natuur of kunst doen. Er zijn verschillende activiteiten te bedenken, een cursus boomklimmen bijvoorbeeld of het maken van een levensgrote totempaal.

Kunst, spel, natuur en sport

Spelen-en-avonturen-beleven-op-de-buitenschoolse-opvangActiviteiten voor kinderen zijn grofweg onder te verdelen in vier groepen: kunst, spel, natuur en sport. Door kunst wordt de creativiteit ontwikkeld, maar ook de eigenheid van een kind. Van sporten krijgt een kind meer zelfvertrouwen, spel is goed voor de ontwikkeling en natuur is onze basis. Omdat kinderen die op een buitenschoolse opvang verblijven feitelijk daar in hun vrije tijd zijn, staat ontspanning en plezier hebben centraal.

Er zijn BSO’s met speciale mogelijkheden om een of meer van de vier activiteitengroepen te ontwikkelen, denk bijvoorbeeld aan de creativiteit ontwikkelen in een speciale keuken, persoonlijke groei doormaken in het theater of de natuur in omdat de BSO naast het bos ligt of aan een voetbalveld.

Uitdagingen aangaan

Een speciaal activiteitenteam is bij de BSO in dienst voor de speciale uitdagingen in de vier activiteitengroepen. Een beweegexpert zorgt dat alle activiteiten gecontroleerd uitgevoerd worden, een kunstenaar haalt de creativiteit bij kinderen naar boven, een sport- en speldeskundige maakt dat er altijd uitdagende activiteiten zijn en de natuurdeskundige weet alles te vertellen over de groene wereld. Na schooltijd is een BSO al leuk om naar toe te gaan, maar in de vakanties wordt nog eens extra aandacht besteed aan het organiseren van leuke activiteiten. Denk aan leuke uitjes, bijzondere workshops, het instuderen van een musical, kinderen gaan hun ouders bijna smeken of ze elke dag naar de BSO mogen!

Anders denken

Omdat grenzen verlegd worden en creativiteit gestimuleerd, wordt kinderen ook geleerd ‘anders’ te denken. Wist je bijvoorbeeld dat je kunt knutselen met wat je in de natuur vindt, dat een dansworkshop misschien wel leuker is dan je denkt of dat verkleden niet alleen leuk is, maar nog leuker wordt na het maken van je eigen masker? Van spullen die wij in het dagelijks leven weggooien, kan misschien wel een fantastische recycle-robot gemaakt worden. En als je dan een lesje capoeira, een Braziliaanse vecht-dans, kan volgen, zeg nou eerlijk, had je daar uit jezelf aan gedacht? Weer eens wat anders dan een potje voetbal…