Wat je moet weten over openhaardhout

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

Een knisperend vuurtje staat synoniem voor romantiek. Het geeft niet alleen een goede sfeer, het zorgt ook voor weldadige warmte. Vooral in de tijd van energiebesparing is een openhaard een goed alternatief. Maar er zijn meer momenten dat we graag een vuurtje stoken. En welk openhaardhout kun je het beste gebruiken?

Wat is een open haard?

Er was een tijd dat iedereen die het een beetje warm wilde hebben, een vuurtje stookte. Maar toen kwam de centrale verwarming en was het gestookte haardje iets primitiefs. Gelukkig hebben we daarna de charme weer ingezien van het haardvuur en kwam de open haard op de markt. Dit is een plek in onze woning waar we op een veilige manier hout verbranden. Al dan niet achter gesloten deuren. Voor een open haard is een speciaal rookkanaal nodig en goed gedroogd hout. Maar daar later meer over.

Op koele zomeravonden

Wie graag avondenlang in de tuin zit weet: op een gegeven moment koelt het af. Tenminste: op de gemiddelde zomerse avond in Nederland. De avonden dat we tot middennacht zonder warmtebron buiten kunnen zitten, zijn sporadisch. Veel liefhebbers van het buiten bivakkeren hebben daarom een houtkachel in de tuin. Deze steek je op lange zomerse avonden aan, ruim voordat jij en je gasten het koud krijgen. Ook hier staat het knisperende vuurtje centraal. Het is sfeerverhogend en zorgt ervoor dat de avond nog lang niet aan zijn eind is. Met een tuinhaard wordt het buitenleven aanzienlijk verlengd.

Houtgestookte saunakachel

Een derde variant van hout verbranden is de houtgestookte saunakachel. Deze kachel zie je bij veel buitensauna’s. Dit zijn sauna’s die je in je achtertuin kunt (laten) plaatsen. Vooral als je een fervent saunaganger bent, is dat een aanrader. Je hoeft er immers niet voor op pad, een korte wandeling naar de achtertuin is genoeg. De houtgestookte saunakachel zorgt voor meer sfeer en maakt ook nog eens dat de sauna nauwelijks energie verbruikt. Naast sauna’s met een houtkachel heb je ook hottubs die je met vuur verwarmt. Superromantisch en ook nog eens een aanwinst voor je buitenruimte.

Verschillen in hout

il je hout stoken, dan zijn er wel een aantal basisregels waar je je aan moet houden. Je kunt bijvoorbeeld niet elk soort hout verstoken. Vooral voor de open haard geldt dat nat hout gevaarlijk is. Verstook je hout dat niet goed gedroogd is, dan laat dat een laagje achter aan de binnenkant van je rookkanaal. Na verloop van tijd kan dit brandgevaarlijk worden. Nat hout heeft overigens niets met regen te maken, het is hout dat niet lang genoeg heeft liggen rusten. Verstook je hout direct na kappen, dan is de binnenkant door houtsappen niet droog genoeg. Afhankelijk van het houtsoort, moet je het een of twee jaar laten liggen, voor het gebruiksklaar is voor welke haard dan ook.