Vijf gezondheidsvoordelen die een sauna kunnen opleveren

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

Volgens veel mensen is de sauna goed voor je gezondheid. Door de warmte ga je zweten en afvalstoffen spoel je na afloop zo het doucheputje in. Twijfel je hieraan, of denk je dat de warmte onnatuurlijk is? Twijfel jij over het kopen van een sauna? Dan laten wij graag in vijf voordelen zien wat de sauna voor onze gezondheid doet.

De sauna geeft je een gezonde huid

Door de warmte van de sauna gaan je bloedvaten openstaan. Je huid krijgt hierdoor van binnenuit een opkikker. Zowel bloedtoevoer als voedingsstoffen krijgen vrij baan naar de richting van je huid. Ook gaan door de warmte de poriën in de huid openstaan en wordt op deze manier overtollig talg afgevoerd. Daarnaast wordt door de sauna de hoornlaag van je huid gehydrateerd en de beschermlaag versterkt. Wist je dat je huid je grootste orgaan is? En dat je huid door heel veel invloeden van buitenaf het te verduren heeft? Dan is het toch goed nieuws dat de sauna je huid weer gezond maakt.

Van de sauna krijgen je aderen een betere conditie

In de sauna is de temperatuur constant wisselend. Dat wil zeggen, in de sauna zelf is het warm maar door de aangeraden afkoeling na de sauna gaat je lichaam steeds van warm naar koud. Dit is heel goed voor je aderen. Deze krimpen en zetten uit en het bloed kan daarom overal goed komen. Voedingstoffen worden in de aderen gebracht en hiermee wordt de conditie versterkt. Als je aderen goed werken is de bloedsomloop beter. Naar de sauna gaan is een goede training voor je bloedsomploop. Je aderen worden meer elastisch en propjes krijgen geen kans.

De sauna is goed voor gewrichten en spieren

Het is ook diezelfde doorbloeding die ervoor zorgt dat de sauna een weldaad is voor spieren en gewrichten. Dit komt omdat het melkzuur in de spieren door de goede doorbloeding goed afgevoerd wordt. De sauna is ook door de weldadige warmte, te vergelijken met de warmte van de zon, goed voor je gewrichten. Warmte maakt dat je soepel wordt. Vooral bij een infraroodsauna gaat de warmte zo diep je gewrichten in dat je voelt dat je ontspant. Ontspannen is altijd goed voor spieren en gewrichten, maar ontspannen met warmte nog veel meer.

Je ontspant zo in de sauna, dat stress verdwijnt

In de sauna kun je zo ontspannen dat je de stress letterlijk voelt zakken. Bovendien zorgt de sauna ervoor, door het vrijkomen van endorfine, dat je heerlijk slaapt. Je geest ontspant en je kunt in de sauna je problemen even helemaal achter je laten. Bij de sauna zijn ook altijd ontspanningsruimtes te vinden, waar je even helemaal tot jezelf kunt komen. Meestal met een tijdschrift of boek, veelal ook met je ogen dicht. Je mobiele telefoon heb je in de sauna niet bij je, alleen dat zorgt al voor ontspanning!

De sauna geeft je weerstand

In de sauna wissel je warmte en kou af. Hierdoor is je lijf beter bestand tegen temperatuurwisselingen. Daarnaast nemen je witte bloedcellen toe in de sauna, wat je een extra weerstand geeft tegen verkoudheid en griep. Witte bloedcellen zijn namelijk goed in het bestrijden van bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. En dat zijn precies de indringers die ervoor zorgen dat je ziek wordt. Wel is het belangrijk dat je goed voor je vochtbalans zorgt, ook als je in de sauna bent. Dat doe je eenvoudigweg door regelmatig een glas water te drinken. Volgens onderzoek dat ooit gedaan is naar weerstand in combinatie met sauna, hebben mensen die twee keer per week naar de sauna gaan dertig procent minder last van verkoudheid of griep.