Inbouwspots in het plafond, de muur of op de grond

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

inbouwspotInbouwspots zijn geschikt als hoofdverlichting in een ruimte. Door verschillende spots in te bouwen, is de verlichting gelijkmatig te verdelen. Inbouwspots zijn verkrijgbaar in legio variaties, van verschillende materialen en voltages.

Binnen, buiten en in de badkamer

Voor zowel binnen- als buitengebruik zijn Inbouwspots te verkrijgen. Daarnaast zijn er modellen die geschikt zijn voor de badkamer: spatwaterdicht en veilig. Vierkant of rond, met of zonder chromen ring, de badkamerspots zijn in variaties verkrijgbaar. De kleuren variëren ook: zilver, chroom, wit, alu en grijs zijn in het assortiment opgenomen. De afmetingen variëren van een diameter van 8 cm tot 9.5 cm. Vierkant is de inbouwspot voor de badkamer verkrijgbaar met een afmeting van bijna 9 cm. De spots zijn ook goed geschikt voor gebruik buitenshuis. Badkamerspots zijn te herkennen aan een hoge IP-code (International Protection).

Een donker pad verlichten

Niet alleen het plafond kan versierd worden met inbouwspots, ook grondspots zijn in inbouwvariaties verkrijgbaar. De 12 V grondspots voor buiten zijn vervaardigd van alu of edelstaal en verkrijgbaar in zilvergrijze kleuren. Grondspots voor 230 V zijn bijvoorbeeld voorzien van ledverlichting of geschikt voor een spaarlamp. Met grondspots is bijvoorbeeld een donker pad te verlichten en een bijzondere sfeer te creëren. Ook in een wand is een lamp weg te werken, er zijn ronde variaties, maar ook rechthoekige, te plaatsen in plaats van een baksteen. De wandspots hebben over het algemeen schutkleuren: grijs of zilverkleurig. Grondspots zijn niet alleen verkrijgbaar voor buiten, ook binnenshuis kan een vloer met de verlichting versierd worden. Belangrijk is dat grondspots robuust zijn, er mot tenslotte ook op gelopen worden.

Sfeerverlichting, functionele verlichting of in de ‘spotlight’

Inbouwspots kunnen een ruimte voorzien van sfeerverlichting, maar ook bijvoorbeeld een object in de ‘spotlight’ zetten of vooral als functionele verlichting. Inbouwlampen zijn met verschillende lichtbronnen verkrijgbaar: spaarlampen, ledverlichting en halogeenlampen. Omdat spots vaak draai- en kantelbaar zijn, is een apart effect te verkrijgen. Door de lampen te voorzien van een dimfunctie, is de sfeer ook te veranderen. Let er bij het inbouwen van spots wel op de afstand tussen de lampen, het is noodzaak dat de warmte wegkan. Lampen op 12 V worden minder warm en zijn daarom geschikt voor bijvoorbeeld een verlaagd plafond. Let ook op de diepte van de spots en de maximale inbouwruimte, sommige spots hebben wat meer ruimte nodig dan andere. Daarnaast is niet elke lamp geschikt voor plaatsing in een gipsplaat of een massief plafond.