Houd je huis koel

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

Ventilatie huisMisschien ben je blij dat het eindelijk zomer is (of in ieder geval voor even dan). Het kan ook zijn dat het je allemaal veel te warm is en blijf je liever ergens binnen in een koele omgeving. Dan hoop ik dat je het koel kunt houden, want dat is niet in iedere woning even gemakkelijk. Zelf woon ik 3 hoog in een appartement zonder airconditioning of verduistering. Je kunt dan ook wel stellen dat het momenteel niet uit te houden is bij mij binnen. De inspiratie voor dit artikel kwam dan ook niet uit de lucht vallen.

Ventilator

VentilatorEen ventilator is de goedkoopste en minst ingrijpende aanschaf om het binnen koeler en dus aangenamer te maken. Vanaf een euro of 15 kun je er al een vinden. Het is aan te raden om iets meer geld uit te geven en een ventilator van goede kwaliteit aan te schaffen. De wat duurdere modellen zijn over het algemeen duurzamer, energiezuiniger, hebben meer standen en zijn wendbaarder.

Airconditioner

AircoIn Nederland komt het niet zo vaak voor dat het buiten zo warm is dat het binnen ook niet meer uit te houden is zonder maatregelen. Tenzij je in een onderkomen vergelijkbaar met de mijne woont dan.. Het is een investering, maar een airco kan dan de moeite en het geld waard zijn. De meeste airco’s kunnen naast verkoeling in de winter juist dienen als verwarming. Heb je net als ik nog een gaskachel staan, dan kan dat brandgevaarlijke ding ook meteen de deur uit. Het nadeel van een airco is dat hij de lucht erg droog maakt. Een vochtverspreider is dan de oplossing, maarja, dan heb je er weer een apparaat bij. Waterbakjes helpen misschien een klein beetje, maar het water zal hoogst waarschijnlijk niet genoeg verdampen om een groot verschil te kunnen maken. Ook moet je er rekening mee houden dat je de airconditioner regelmatig schoon moet houden, om innesteling van bacteriën, schimmels en stof te voorkomen.

Rolluiken

RolluikRolluiken tenslotte kunnen ook behoorlijk wat warmte buiten houden. Maarja, je moet het natuurlijk geen probleem vinden om overdag met je rolluiken naar beneden te zitten dan. Daarnaast zijn rolluiken niet goedkoop en ook niet voor ieder raam even geschikt.