Een thuissauna aanschaffen, wat kost dat?

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

142303_bastu_0236_2Als de sauna een van je grootste hobby’s is, denk er dan eens over na om zelf een sauna aan te schaffen. Het is minder duur dan je denkt en bovendien vallen de stroomkosten ook reuze mee. Waar kun je rekening mee houden?

Verschillende factoren bepalen de prijs

Natuurlijk is de aanschafprijs van een thuissauna afhankelijk van een aantal factoren:
  • Voor hoeveel personen wil je een sauna hebben?
  • Is er al een kamer die geschikt is voor de plaatsing van een sauna of moet er eerst verbouwd worden?
  • Moeten er voorzieningen getroffen worden voor stroom en/of water?
  •  Wil je de sauna zelf bouwen of laat je hem plaatsen?
  • Hoe luxe wil je dat je thuissauna is?

Daarnaast moet je voor het gebruik van de thuissauna ook rekenen op een verhoogde stroomrekening, hoewel ook dat uiteraard afhankelijk is van hoe vaak je de sauna gebruikt. Bovendien moet je afwegen wat een saunabezoek buiten de deur kost.

Zelf bouwen is goedkoper dan laten plaatsen

Als je een sauna koopt als bouwpakket, kunnen veel kosten bespaard worden voor de monteur die de thuissauna anders zou komen plaatsen. Een sauna in elkaar zetten is minder moeilijk dan je tevoren zou denken. Als je het juiste gereedschap in de buurt hebt en je hebt enige basiskennis van bouwen dan is het zo gepiept. Een extra paar handen is meegenomen, in je eentje is het bouwen van een thuissauna nogal tijdrovend.

Als je de persoon die je komt helpen belooft dat hij je de eerste saunagang mag vergezellen, doet hij het waarschijnlijk nog voor niks ook. Het basisgereedschap voor het bouwen van een thuissauna is een blokhaak, een schroefmachine, een inbussleutel maat vier, een ringsleutel maat tien, een hamer en een waterpas. Daarnaast is een vrije dag ook wel handig.

Bereken de te verwachte energiekosten

Wat een sauna aan extra energiekosten kost, is moeilijk zo maar te bepalen. Er zijn nogal wat factoren die de prijs beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de energieprijs per kW, of je wel of geen dubbele meter hebt, hoe groot de sauna is en op welke manier je hem verwarmt. Als je uitgaat van een kachelvermogen van 9 kW, en een sauna van twee bij twee bij twee meter, kost een saunagang van twee uur volgens berekeningen nog geen twee euro.

Als je wilt weten hoeveel de thuissauna die je van plan bent aan te schaffen aan energie verbruikt, kun je dat het beste informeren bij je dealer. Hij kan je precies vertellen wat je kunt verwachten. Alles bij elkaar opgeteld zullen de kosten van een thuissauna je meevallen. Reden om toch eens over een eigen sauna na te denken.