5 creatieve dingen om binnen te doen als het regent

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

Buiten regent het, binnen zit je lekker warm én droog. Ondanks dat de temperaturen buiten oplopen, zitten we niet te wachten om buiten in de regen te lopen. Vandaag willen we in cocon. Natuurlijk is het niet nodig om je binnen te vervelen. Wij geven je vijf tips, voor wat je kunt doen als het regent.

Je favoriete kleuren

Ken je de hype ‘kleuren voor volwassenen’? Het is echt heel rustgevend om repeterende patroontjes in te kleuren, naar jouw creatieve idee. Natuurlijk zijn de kleurplaten in zo’n boek niet kinderachtig, de patroontjes zijn zelfs soms best ingewikkeld. Ouderwets tussen de lijntjes kleuren en ook nog eens tijd voor jezelf hebben. Als je aan het kleuren bent, ban je de stress uit je lichaam.

Het is namelijk zo dat je gedachten lekker de vrije ruimte krijgen. Je ontspant helemaal, omdat je je moet richten op het kleurenpatroon. Je gebruikt precies de kleuren die jij mooi vindt, waardoor de kleurplaat ook precies wordt zoals je je voelt. Heb je een donker dag? Pak dan gewoon het zwarte potlood. Laat je gaan! Kleuren heeft hetzelfde effect als een goed gesprek of een therapie. Dan is kleuren toch een stuk laagdrempeliger.

Dat ene stukje…

Ideaal voor een regenachtige zondag: een legpuzzel. Alles aan de kant, je hebt flink de ruimte nodig voor een puzzel van duizend stukjes. Natuurlijk ga je niet voor minder! Het is tijdverdrijf, maar ook goed voor je geest. Je traint namelijk je observatievermogen en je geduld. Bij een goede puzzel past elk stukje maar op één specifieke plek. Puzzelen werkt ontspannend, maar is ook gezellig. Zodra jij begint, scharen je huisgenoten zich op een gegeven moment bij je, omdat ze eigenlijk wel willen helpen. In de tijd van het oeverloos naar schermen kijken, is puzzelen een welkome afwisseling. Puzzelen is zoeken, proberen, wrikken, terugleggen, passen en slagen! De echte puzzelaar maakt wekelijks een legpuzzel, als je puzzelt omdat het regent ben je er na één puzzel weer even helemaal klaar mee.

Alvast voor de winter

Een regenachtige dat leent zich uitstekend voor klusjes. Natuurlijk heb je daar niet altijd zin in, maar bedenk hoe trots je op jezelf bent als je eindelijk die knoop aan je broek gezet hebt, waardoor je die ene favoriete broek eindelijk weer aankan. Misschien heb je nog wel meer van die klusjes liggen? Of niet en dan kun je pas echt je creatieve geest laten gaan. Echte fanatiekelingen kunnen ook gelijk de brei- of haaknaalden uit de kast halen. Ga alvast kerstballen haken of maak een mooie sjaal. Het maakt niet uit wat je gaat doen, als het maar creatief is. Haken en breien is allang niet meer ouderwets! En heb je weinig geduld? Brei dan met extra dik garen. Grote stappen, gauw thuis! Google maar eens op met je armen breien. Je staat versteld! Je gebruikt je armen als breipennen en hebt in korte tijd resultaat. Voor je het weet schijnt de zon weer en heb je de sjaal maanden niet nodig. Maar dat maakt niet uit, je hebt je weer een middag prima vermaakt.

Passie voor poëzie

Altijd al een gedicht willen schrijven maar je weet niet hoe? Een regenachtige dag is hét moment om het uit te proberen. Start met het lukraak opschrijven van verschillende mooie woorden. Even niet nadenken, gewoon alleen maar opschrijven. Je staat versteld van de woorden die je terplekke verzint. Met deze woorden maak je een gedicht. Inspiratie is niet eens echt nodig, als je maar enthousiast bent en wilt. Dit lukt iedereen. Het rijtje woorden is misschien al een gedicht op zich, maar dan ga je schaven. Net als een kunstwerk van hout is een gedicht niet zomaar af. In gedichten is rijmen overigens niet verplicht, het is meer schakelen van woorden. Je kunt op internet allerlei korte cursussen vinden. Voordeel van op deze manier gedichten schrijven is dat je gestimuleerd wordt na te denken over taal. Een beetje oefenen en je krijgt het onder de knie. Voor je het weet ga je hopen dat het elke week een dag regent, zodat je weer verder kan schrijven aan jouw gedichtenbundel.

Creëer en organiseer

Knutselen met wc-rolletjes alleen voor kinderen? Welnee! Van wegwerpmaterialen kun je echt de mooiste dingen maken. Verveel je je? Duik dan eerst eens in je oud-papierbak voor een paar wc-rollen. Wist je dat je daar slingers van kunt maken, of slangen? Een pennendoos voor op je bureau? Of ook leuk: maak er een vetbol (maar dan vetrol) voor vogels van. Een beetje pindakaas, wat zaadjes en je maakt de vogels blij. Je kunt met wc-rollen echt heel creatief aan de slag. Laatste tip: zet ze in een schoenendoos en ruim er al je oplaadsnoertjes in op. Slingeren die gelijk niet meer door je huis…