10 Leuke Weetjes Over Infraroodsauna’s

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

Een infraroodsauna is een sauna met speciaal opgewerkte warmte door infraroodstraling. De straling van een infraroodsauna kun je vergelijken met de warmte van de zon. Wie in een infraroodsauna gaat, voelt zich dus ontspannen en kan er weer even tegenaan. Over infraroodsauna’s gaan de raarste verhalen de ronde. Gelukkig is veel van die verhalen allemaal onzin. We geven je daarom tien leuke weetjes die wél waar zijn.

Infrarood geeft dieptewarming met reinigende functie

We vertelden al dat infrarood te vergelijken is met de zon. Net als de zon warmt een infraroodsauna je huid op. De warmte van een infraroodlamp dringt door tot de bovenste laag van je huid, zonder dat je zelf verhit raakt. De dieptewarming wordt opgenomen door je bloedvaten, wat zorgt voor een goede doorbloeding in je lijf. Door deze dieptewarming gaat je lichaam aan de slag met het afvoeren van afvalstoffen, waardoor de dieptewarming ook nog eens een reinigende functie heeft.

Cederhout is aromatisch

Weetjes over infraroodsauna’s moeten wel een weetje bevatten over cederhout. Deze houtsoort wordt namelijk veelal gebruikt voor het interieur van een infraroodsauna. Deze houtsoort bevat aromatische oliën, maar is daarnaast heel zinvol in een infraroodsauna door zijn reflecterende werking. Het hout wordt dus niet warm en ruikt ook nog eens lekker. Een dubbele functie dus.

Infrarood is goed voor de spieren

De infraroodsauna is te vergelijken met een warming-up. Je spieren worden lekker warm en deze warmte is heel weldadig voor mensen die last hebben van hun spieren of gewrichten. Heb je spierpijn, dan heb je veel profijt van de infraroodstraling. Maar ook voor mensen met gewrichtsklachten en bijvoorbeeld artritis is infrarood heel erg weldadig.

Infraroodsauna kent drie soorten stralingen

Je hebt infraroodsauna’s met korte golf, middengolf en lange golf. Het verschil in deze drie soorten is dat de korte golf werkt als de welbekende rode lamp (die men vooral vroeger gebruikte bij spierpijn). Deze warmte dringt diep door en werkt heilzaam. De middengolf dringt door tot de bovenste huidlagen. Langegolf geeft slechts oppervlaktewarming. Deze laatste straling wordt vooral gebruikt voor de warmte in de ruimte, niet voor de dieptewerking in je lichaam.

Eenpersoons of geschikt voor meerdere personen

Afhankelijk van de maat van je infraroodsauna, is hij geschikt voor een of meer personen. Ben jij de enige in je gezin die geniet van de weldaad van een infraroodsauna, dan is een eenpersoonsmodel wellicht voldoende. Hou je van gezelschap tijdens de saunagang, koop dan een wat groter model. Er zijn sauna’s voor thuis op de markt waar je zelfs tot vier personen met gemak in past.

Een infraroodlamp geeft géén Uv-straling

De warmte van een infraroodsauna’s is dan wel te vergelijken met de zon, de lampen geven echter geen Uv-straling. En dat is goed nieuws, want Uv-straling is nu net wat de zon schadelijk voor de gezondheid maakt. Een infraroodsauna is dus de zon, maar dan zonder schadelijke straling.

Infrarood is ongevaarlijk

In tegenstelling wat weleens wordt beweerd, is de straling van infrarood niet gevaarlijk. Het heeft niks te maken met magnetronstralingen, of met röntgenstralingen!

Een infraroodsauna kun je ook thuis plaatsen

Ben je fan van de infraroodsauna maar heb je geen zin om daarvoor elke keer naar een saunacomplex te gaan? Dan is er goed nieuws voor je: je kunt namelijk een sauna kopen voor thuis. Vooral infraroodsauna is daar zeer geschikt voor, omdat het een sauna is die snel warm is, zonder ingewikkelde kachels.

Infraroodsauna heeft geen bouwkundige aanpassingen nodig

Wil je een infraroodsauna aanschaffen, dan kan dat gewoon in je woning zonder bouwkundige aanpassingen. Je sluit hem eenvoudig aan op het stopcontact. Een infraroodsauna heeft geen waterpunt nodig, dus de aanleg van een kraan is ook overbodig.

Infraroodsauna gebruikt niet veel stroom

De onderzoeken naar het stroomverbruik lopen nogal uiteen, maar feit is dat de infraroodsauna geen grootverbruiker is. De hoeveelheid stroom dat de sauna gebruikt, hangt af van welke lampen er in de sauna geïnstalleerd zijn, hoe groot de sauna is en hoeveel lampen er hangen. Eigenlijk is dat dus niet eenvoudig te meten. Gaan we uit van een infraroodsauna met vier stralers, dan verbruikt hij ongeveer 1900 Watt. Omgerekend is dat zo’n €0,15 per half uur. Natuurlijk gaat je energierekening omhoog, maar daarentegen gaat het bedrag dat je uitgeeft aan saunabezoek drastisch omlaag.