Wat je moet weten over openhaardhout

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

Een knisperend vuurtje staat synoniem voor romantiek. Het geeft niet alleen een goede sfeer, het zorgt ook voor weldadige warmte. Vooral in de tijd van energiebesparing is een openhaard een goed alternatief. Maar er zijn meer momenten dat we graag een vuurtje stoken. En welk openhaardhout kun je het beste gebruiken?

Wat is een open haard?

Er was een tijd dat iedereen die het een beetje warm wilde hebben, een vuurtje stookte. Maar toen kwam de centrale verwarming en was het gestookte haardje iets primitiefs. Gelukkig hebben we daarna de charme weer ingezien van het haardvuur en kwam de open haard op de markt. Dit is een plek in onze woning waar we op een veilige manier hout verbranden. Al dan niet achter gesloten deuren. Voor een open haard is een speciaal rookkanaal nodig en goed gedroogd hout. Maar daar later meer over.

Op koele zomeravonden

Wie graag avondenlang in de tuin zit weet: op een gegeven moment koelt het af. Tenminste: op de gemiddelde zomerse avond in Nederland. De avonden dat we tot middennacht zonder warmtebron buiten kunnen zitten, zijn sporadisch. Veel liefhebbers van het buiten bivakkeren hebben daarom een houtkachel in de tuin. Deze steek je op lange zomerse avonden aan, ruim voordat jij en je gasten het koud krijgen. Ook hier staat het knisperende vuurtje centraal. Het is sfeerverhogend en zorgt ervoor dat de avond nog lang niet aan zijn eind is. Met een tuinhaard wordt het buitenleven aanzienlijk verlengd.

Houtgestookte saunakachel

Een derde variant van hout verbranden is de houtgestookte saunakachel. Deze kachel zie je bij veel buitensauna’s. Dit zijn sauna’s die je in je achtertuin kunt (laten) plaatsen. Vooral als je een fervent saunaganger bent, is dat een aanrader. Je hoeft er immers niet voor op pad, een korte wandeling naar de achtertuin is genoeg. De houtgestookte saunakachel zorgt voor meer sfeer en maakt ook nog eens dat de sauna nauwelijks energie verbruikt. Naast sauna’s met een houtkachel heb je ook hottubs die je met vuur verwarmt. Superromantisch en ook nog eens een aanwinst voor je buitenruimte.

Verschillen in hout

il je hout stoken, dan zijn er wel een aantal basisregels waar je je aan moet houden. Je kunt bijvoorbeeld niet elk soort hout verstoken. Vooral voor de open haard geldt dat nat hout gevaarlijk is. Verstook je hout dat niet goed gedroogd is, dan laat dat een laagje achter aan de binnenkant van je rookkanaal. Na verloop van tijd kan dit brandgevaarlijk worden. Nat hout heeft overigens niets met regen te maken, het is hout dat niet lang genoeg heeft liggen rusten. Verstook je hout direct na kappen, dan is de binnenkant door houtsappen niet droog genoeg. Afhankelijk van het houtsoort, moet je het een of twee jaar laten liggen, voor het gebruiksklaar is voor welke haard dan ook.

Een Thuis Sauna Kopen: Wanneer is het een Slimme Keuze?

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

  De kop van dit artikel suggereert dat er een speciale tijd van het jaar geschikt is voor het kopen van een thuis sauna. Maar eigenlijk is een sauna voor thuis kopen altijd goed: in elke tijd van het jaar kun je tot de aanschaf overgaan. In de winter is het heerlijk om in de sauna te vertoeven, maar in de lente is misschien de beste tijd om de sauna te installeren. Hoe het ook zij: een sauna voor thuis aanschaffen is altijd een slimme keuze!

10 Leuke Weetjes Over Infraroodsauna’s

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

Een infraroodsauna is een sauna met speciaal opgewerkte warmte door infraroodstraling. De straling van een infraroodsauna kun je vergelijken met de warmte van de zon. Wie in een infraroodsauna gaat, voelt zich dus ontspannen en kan er weer even tegenaan. Over infraroodsauna’s gaan de raarste verhalen de ronde. Gelukkig is veel van die verhalen allemaal onzin. We geven je daarom tien leuke weetjes die wél waar zijn.

De Voordelen van een Verduisterend Rolgordijn

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

Een verduisterend rolgordijn creëert een ideale omgeving voor de perfecte nachtrust. Al het licht wordt tegengehouden, door de aanwezigheid van een speciale hitte werende aluminium coating op de achterkant van het rolgordijn. Deze coating geeft een 100 procent afscherming van lichtinval. Wel zo handig als jij bijvoorbeeld voor je werk nachtdiensten moet draaien, dan zal je overdag graag ongestoord willen slapen. Ook voor kinderen, die in de zomer vroeg slapen terwijl het buiten nog lang licht is, is een verduisterend rolgordijn een ideale uitkomst.

5 creatieve dingen om binnen te doen als het regent

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

Buiten regent het, binnen zit je lekker warm én droog. Ondanks dat de temperaturen buiten oplopen, zitten we niet te wachten om buiten in de regen te lopen. Vandaag willen we in cocon. Natuurlijk is het niet nodig om je binnen te vervelen. Wij geven je vijf tips, voor wat je kunt doen als het regent.

Je favoriete kleuren

Ken je de hype ‘kleuren voor volwassenen’? Het is echt heel rustgevend om repeterende patroontjes in te kleuren, naar jouw creatieve idee. Natuurlijk zijn de kleurplaten in zo’n boek niet kinderachtig, de patroontjes zijn zelfs soms best ingewikkeld. Ouderwets tussen de lijntjes kleuren en ook nog eens tijd voor jezelf hebben. Als je aan het kleuren bent, ban je de stress uit je lichaam.

Het is namelijk zo dat je gedachten lekker de vrije ruimte krijgen. Je ontspant helemaal, omdat je je moet richten op het kleurenpatroon. Je gebruikt precies de kleuren die jij mooi vindt, waardoor de kleurplaat ook precies wordt zoals je je voelt. Heb je een donker dag? Pak dan gewoon het zwarte potlood. Laat je gaan! Kleuren heeft hetzelfde effect als een goed gesprek of een therapie. Dan is kleuren toch een stuk laagdrempeliger.

Behangen

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

wallpaper-143587_640Het is zelfs al mogelijk om behang online te kopen. Maar dan wordt het behang thuis geleverd en dan mag je aan de slag. Behangen is voor velen toch een rot klusje. Besteed je het uit of ga je het zelf doen? Het is een klus die toch enige expertise kent. Het voordeel van behangen is wel dat je meteen het resultaat ziet. Zie je na een rol dat de kleur, motief of de plaatsing niet juist is, is het mogelijk dit meteen weer te verwijderen of aan te passen.

Naamstickers, kent u ze al?

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

muursticker-jeep-met-naamNaamstickers zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten te verkrijgen. Naamstickers hebben over het algemeen als functie dat ze dienen om op spullen aan te duiden wie de rechtmatige eigenaar is. Dit is voornamelijk het geval bij (kleine) kinderen, want zij zijn nogal laconiek in het gebruik van hun spullen. Ouders nemen dus uit voorzorg maatregelen hiertegen.

Er is echter tegenwoordig ook een andere variant van de naamsticker. Het is namelijk zo, dat wanneer ouders een kinderkamer gaan inrichten, zij op de muur van de kamer van een kind de naam in de vorm van een sticker op de muur bevestigen. Zo krijgen de kinderen het gevoel dat het echt hun eigen ‘plekkie’ is. In dit artikel zullen wij iets dieper ingaan op de laatste variant van de naamsticker.

Waar moet je op letten bij het kopen van een boxspring?

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

bedroom-552565_640Als je je slaapkamer opnieuw gaat inrichten, kun je daarvoor allerlei magazines, websites en blogs zoals bijvoorbeeld senseofthecity.nl raadplegen. Je kunt er ideeen opdoen over de laatste slaapkamertrends, maar bijvoorbeeld ook lezen over het aanschaffen van een nieuw bed en een nieuw matras.Wanneer je een nieuw bed wilt gaan kopen, dan zul je vast wel ergens een boxspring zijn tegengekomen.

Boxsprings zijn momenteel de meest populaire slaapsystemen in Nederland. Dat is niet voor niets, boxsprings staan namelijk bekend om comfort. Een boxspring combinatie bestaat eigenlijk uit twee matrassen op elkaar. Het onderste matras is een gestoffeerde box, gevuld met springveren. Dit zorgt ervoor dat er over de gehele ruimte veerkracht is.

Een thuissauna aanschaffen, wat kost dat?

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

142303_bastu_0236_2Als de sauna een van je grootste hobby’s is, denk er dan eens over na om zelf een sauna aan te schaffen. Het is minder duur dan je denkt en bovendien vallen de stroomkosten ook reuze mee. Waar kun je rekening mee houden?

We Maken De Woning Weer Gezellig

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

wall-416060_640Nu het weer kouder wordt buiten, wordt het tijd om het huis aan de binnenkant weer wat gezelliger te maken. Sfeerverlichting, kaarsen, accessoires, de keuze is reuze. Woonwinkels kunnen inspiratie bieden, maar ook internet of sociale media als Pinterest. Je smaak bepalen wordt zo een stuk eenvoudiger.

Staren in de vlammen

Een schaal met een aantal stompkaarsen doet het altijd goed in de woonkamer. Het licht van de kaarsen geeft een sfeervol effect en het mooie van kaarsen is, is dat ze in alle kleuren van de regenboog te koop zijn. Altijd wel een kaars naar je smaak dus. Een statige kandelaar met gewone kaarsen blijft ook mooi, evenals een mooi object waar waxinelichtjes in gebrand kunnen worden. De vlam van een kaars is een eyecatcher, vuur kan zeer ontspannen werken. Voor wie echt uit wil pakken, is een open haard nog mooier, maar dat is niet voor iedereen beschikbaar. Wat wel zeer decoratief is, is een muurtje van fraai opgestapeld brandhout. Of je nu wel of geen haard hebt, de decoratiewaarde is hoog.

Groen voor decoratie en gezondheid

Natuurlijk zijn er tal van woonaccessoires te koop, maar vergeet de bloemist niet. Planten en bloemen geven niet alleen sfeer aan de woonkamer, ze leveren ook nog de nodige zuurstof en filteren de lucht op fijnstof. Planten en bloemen zijn dus naast decoratief ook nog eens gezond. In de winter elke week een vers bosje tulpen of wekenlang genieten van een boeket met wat sterkere bloemen als chrysanten of dahlia’s, herfstgroen en bessen. Wie denkt dat chrysanten oubollig zijn, moet eens Google afbeeldingen raadplegen over deze bloem. Je zult verrast zijn van de vele verschillende soorten, er zit er vast een bij die je gewoon heel mooi vindt. Mooie bloemen verdienen een mooie vaas. Investeren in een vaas die perfect bij de rest van de inrichting past, is dus nooit mis. Sommige vazen zijn zelfs zonder bloemen decoratief genoeg te noemen.

Woorden van welkom

Geheel in de trend van nu, is een tekst op de muur van de woonkamer, de slaapkamer of de keuken. Ook op de treden van de trap kan een tekst geplaatst worden. Je kunt natuurlijk gewoon je lievelingsquote op de muur schilderen, maar ook schilderijen met mooie teksten zijn in diverse woonwinkels te vinden. Wat dacht je van het Engelse ‘We make together a family’ of voor wie liever een Nederlandse tekst op de muur heeft: ‘Je bent welkom in ons huis’. Losse, ogenschijnlijk lukrake woorden kunnen ook heel decoratief zijn. Door de letters sierlijk te plaatsen, ontstaat een sjiek effect. Prachtig boven de bank of boven de eettafel. Op internet is bijzonder veel inspiratie te vinden.

Thuisstudie bij de warme kachel

Geschreven door Rosanne op . Geplaatst in In huis

macbook-407127_640De avonden worden weer langer, mensen gaan weer meer en meer binnen vertoeven. Tijd voor nascholing. Wist je dat voor een farmaceutisch consulent nascholing gewoon thuis kan? Lekker in je eigen stoel en bij je eigen warme kachel.

Kwaliteitszorg bewaken

Waar je vroeger in de apotheek de service niet verder reikte dan het uitdelen van doosjes pillen, lijkt het tegenwoordig een meer servicegerichte instelling. Een patiënt moet zich op zijn gemak voelen, de juiste informatie krijgen over zijn medicijnen en zijn persoonlijke gestel. De patiënt staat als het ware centraal. Een farmaceutisch consulent is een schakel tussen de apothekersassistente en de apotheker. Dit is een relatief nieuwe functie. Een van de kerntaken is het bewaken van kwaliteitszorg. Een farmaceutisch consulent moet patiënten altijd individueel kunnen begeleiden en dus deskundig zijn.